Ruffer Investment: Bitcoin is ‚Een uniek beest als een opkomende winkel van waarde‘.

Op dinsdag (12 januari) gaf Jonathan Ruffer, voorzitter van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Ruffer Investment Company Limited („Ruffer“), commentaar op de investering van zijn bedrijf in Bitcoin.

Een korte geschiedenis

Ruffer is een gesloten investeringsmaatschappij die is gevestigd op Guernsey, een eiland in het Engelse Kanaal. Het werd gefinancierd in 1994 en heeft wereldwijd zo’n 6.600 klanten, „voornamelijk particulieren en gezinnen, pensioenfondsen en liefdadigheidsinstellingen“. Op 30 november 2020 had het £20,3 miljard (of ongeveer $26 miljard) aan activa onder beheer (AUM).

Op 15 december 2020 kondigde Ruffer aan dat de beheerders van het „Ruffer Multi-Strategies Fund“ in november 2020 de blootstelling van het fonds aan goud hadden verminderd ten gunste van Bitcoin.

Volgens een bericht over de actualisering van de portefeuille dat op de website van de London Stock Exchange (LSE) werd gepubliceerd, zei Ruffer dat zijn portefeuille, ondanks de onrust die werd veroorzaakt door de COVID-19-pandemie, in 2020 „sterke vooruitgang“ had geboekt, met een nettovermogenswaarde (NAV) van 12,2% (vanaf 8 december 2020):

„In het voorjaar en het begin van de zomer deden goud en de aan de inflatie gekoppelde obligaties het goed. Meer recentelijk hebben de economisch gevoelige aandelen zeer positief gereageerd op het succes van de covid-19-vaccins, waardoor de portefeuille hoger is komen te liggen“.

Interessanter is dat Ruffer zei dat de beheerders van zijn Multi-Strategies Fund in november 2020 een defensieve stap hebben gezet, waardoor de blootstelling aan goud is verminderd en de blootstelling aan Bitcoin is toegenomen, en dat de omvang van deze blootstelling „momenteel gelijk is aan ongeveer 2,5% van de portefeuille“.

Ruffer zei dat het toevoegen van de blootstelling aan Bitcoin het fonds „een kleine maar krachtige verzekering gaf tegen de voortdurende devaluatie van de belangrijkste valuta’s in de wereld“. Het ging verder met te zeggen dat Bitcoin „de (veel grotere) beleggingen van het bedrijf in goud en aan de inflatie gekoppelde obligaties diversifieert, en fungeert als een hedge voor sommige van de monetaire en marktrisico’s die we zien“.

Vervolgens schreef Zack Voell op 16 december 2020 in een rapport voor Coindesk dat een woordvoerder van Ruffer Investment (via e-mail) een belangrijke verklaring in de portfolio-update memo van het bedrijf aan de aandeelhouders had toegelicht.

Meer specifiek vertelde deze persoon aan Coindesk dat het in die memo genoemde cijfer van 2,5% betrekking had op het percentage van het AUM van het bedrijf dat de blootstelling aan Bitcoin vertegenwoordigde. In feite zei hij/zij dat Ruffer’s Bitcoin blootstelling „in totaal ongeveer £550m is, wat overeenkomt met ongeveer 2,7% van het beheerd vermogen van het bedrijf“.

Ruffer’s laatste commentaar op Bitcoin

Gisteren (11 januari) sprak de voorzitter van Ruffer over de investering van zijn bedrijf in Bitcoin als onderdeel van zijn bedrijf’s „2020 Q4 Investment Review“.

Met betrekking tot Bitcoin is dit wat hij te zeggen had:

„Tot slot, de aankondiging in december over het toevoegen van Ruffer aan bitcoin leverde een flinke hoeveelheid reacties op. Het beste was deze twee-orde: Gelukkig kerstfeest. Dat lijkt ongeveer goed te zijn voor een initiële investering gelijk aan ongeveer 2,5% van de portefeuille. Onze onderliggende redenering is dat bitcoin een uitdager wordt van de status van goud als de ene supra-valuta, het ding om te bezitten als fiat valuta’s zijn kerplunked.

„We hebben veel werk verricht om het gevaar te beoordelen dat de bitcoin een foute munt is. We hebben er lang naar gekeken, en ons oordeel is dat het een uniek beest is als een opkomende opslagplaats van waarde, die een aantal van de voordelen van technologie en goud combineert. Ja, het is een schijnbaar niet-sensorische aanwinst – maar wel een die absoluut zinnig is voor de manier waarop we de wereld zien.

„De vraag die volgde was: wanneer de stap te zetten? Een reis van piraat naar president is een continuüm, maar een investering is een binaire gebeurtenis – je maakt het, of je doet het niet. We waren van mening dat het afgelopen november niet te vroeg was, en als we het nog langer zouden laten liggen, zouden de daaropvolgende prijsprestaties het misschien te laat laten voelen.

„Dus hebben we een toewijzing gemaakt. Op het moment dat ik dit schrijf, lijkt de prijs bij binnenkomst gunstig te zijn geweest, maar dat is niet echt het punt. We zijn bezig met het veilig houden van klanten, en we zijn zenuwachtig tevreden dat bitcoin een kleine rol speelt in de pudding.“